Buah blackberry diketahui mempunyai banyak manfaat bagi kesihatan dan juga kecantikan. Bahkan manfaat buah ini untuk kecantikan kulit sebenarnya telah dikenal sejak lama lagi. Malah, kandungan nutrisi dan anti-oksidanya mempunyai banyak manfaat bagi kulit.
1. Anti-penuaan - Buah ini mempunyai kandungan anti-oksidan yang cukup tinggi sehingga dapat melawan aneka radikal bebas di kulit yang menyebabkan munculnya tanda-tanda penuaan awal.
2. Kulit cerah - Blackberry telah lama diketahui dapat mencerahkan kulit. Bahkan buah ini juga dapat menghilangkan noda hitam dan noda lain pada wajah.
3. Mengatasi masalah kulit - Rebusan daun pokok blackberry dapat menyembuhkan pelbagai penyakit seperti selesema, radang tekak, demam. Selain itu rebusan ini juga boleh menyembuhkan pelbagai masalah pada kulit.
4. Kulit kering dan sensitif - Campurkan buah blackberry dengan minyak kepala ataupun minyak zaitun selama beberapa hari, kemudian sapukan pada kulit wajah. Campuran minyak ini juga boleh menjadi losyen untuk melembabkan kulit wajah dan menyembuhkan iritasi.