Terkini
Loading...

IKlan

Luahan hati Wartawan Murai terhadap sikap buruk peminat Shila Amzah





Tindakan Shila Amzah berkongsi semula gambar keratan artikel liputan konsert sulungnya di Malaysia dengan caption yang kontroversi menimbulkan pendebatan yang hebat dikalangan peminatnya di Instagram. Ramai Shilalas menyalahkan media melayu yang kononnya tidak membuat liputan kepada kejayaan Shila Amzah dan didakwa hanya berminat pada gosip hiburan sahaja.

Caption kontroversi
Walaubagaimanapun, seorang wartawan dari Murai.com.my menjawab tuduhan liar itu dengan meluahkan apa yang terbuku dihati para rakan-rakan wartawan yang lain.

Tulisan: Ellyna Ali 
( Editor In-Chief for murai.com.my & astrogempak.com.my)
Jangan kurang ajar. Itu nasihat aku pada peminat Shila Amzah yang tidak menggunakan akal fikiran dan tahu nak menembak wartawan hiburan secara membabi buta. Sejak dari pagi tadi aku berdiam diri. Tak mahu berkata-kata sebab aku malas nak layan statement-statement cap ayam - bak kata Dato' Ramli MS. Tapi, akhirnya aku terpaksa voice out. Now listen here to those yang fanatics towards Shila Amzah. Before i continue further, lemme tell u something, yang saya sangat-sangat adore Shila Amzah. But, in this case, i have to put aside my adoration towards her. Why? Becoz saya tak boleh terima kenyataan yang mengatakan media Melayu tidak support Shila Amzah. That is bullshit!! Big time bullshit okay. Sejak dia masuk Asian Wave sampai lah sekarang ini, MURAI sering membawakan kisah-kisah Shila Amzah dari China. Bila cerita dia panas, baru media mainstream (akhbar-akhbar) pulak ikuti sama siarkan. So where THE HELL yang datangnya pihak media MELAYU, dikatakan TIDAK SUPPORT Shila Amzah.

Secondly, korang tanya kenapa perlu media diundang ke konsert baru nak datang? Seriously korang tanya soalan nih? Kata wartawan hiburan nih tak bijak, rupanya ada jugak soalan yang dungu macam nih yg datang daripada korang sendiri. Okey dengar sini. Konsert kalau nak datang bukan sesuka hati MAK NENEK ya. Kena ada undangan. Sbb ia melibatkan seat. Kalau wartawan hiburan datang redah dan tak boleh masuk, korang jugak yang label kitaorang sebagai wartawan hiburan yang TAK RESPECT artis dan respect organizer. Lepas tu korang hencap pulak, dah orang tak jemput, terhegeh2 nak datangkan. lepas tuduh kitaorang tak tahu malu, tak faham bahasa.

So, korang nampak tak dilema kitaorang yang korang pandang hina sangat nih. Korang nampak tak? korang tahu susah payah kitaorang? korang tahu dugaan dan cabaran yang kitaorang kena lalui? Korang tahu kepayahan kitaorang dalam bekerja? U guys know that?

Macam nilah untuk orang luar yang pandai sangat tu. Why not korang yang jadik wartawan hiburan. Aku sanggup kasi korang try jadi reporter kat MURAI ni. Aku nak tengok cerdik mana korang nih. Jangan pandai cakap saja. Jangan pandai tuduh saja dan jangan pandai sembur saja. If u guys dont know how we do our work, lebih baik DIAM. Just let us do our WORK. Or else cuba BELAJAR cara kami bekerja. Then u guys will know kenapa kita react certains ways. Why kita bekerja cara macam ni dan bukan cara macam tu. U guys are all bijak pandai. So, kenapa nak jadi orang dungu, jump into conclusion and terus buat andaian. Korang bijakkan... amik sehari 2 and try to spent ur time with us. Baru korang akan tahu susah senang. Baru korang akan tahu tinggi langit dengan bumi.

For the first time ever, aku terpaksa BACK UP my other fellow journalists. Bukan sebab aku sayang diaorang. Tapi, sebab korang terlalu kurang ajar and cakap guna lutut di kaki dan bukan otak di kepala. Listen ya... not all Malay entertainment journalist are stupid and some of us still have etiquette while working.
Facebook Ellyna Ali

Lagi kecaman diterima


Konsert Shila Amzah 13 September baru-baru ini

0 comments :

Post a Comment

Back To Top