Terkini
Loading...

IKlan

Tips: 3 Langkah mudah Membina otot

 Langkah untuk Membina Otot 
By Zahid Kalis Sik





  1. Pastikan calorie intake anda ditambah. Jika sebelum ini anda mengambil 2000kcal setiap hari, tambah sehingga menjadi 2500kcal. Kalau tak mampu nak makan dengan jumlah yang banyak, belilah supplement. Separate your meal kepada 5-6 times a day. Drink a lot of plain water!! Badan kita perlukan air yang cukup untuk membina otot dengan kadar maksimum. Avoid processed food (makanan yang dikeluarkan oleh kilang, contohnya keropok, megi, dll) kalau boleh. Ingat!! Nutrition anda sangat penting, sebab tanpa diet yang betul, memang susah untuk mendapat badan yang anda idam-idamkan.



  2. Langkah kedua ialah working out. Obviously right? Train hard. Kalau anda ialah beginner, focus kepada compound movement exercises such as deadlift, bench press dan squat( inginkan bontot yang lentik dan anggun? The answer is squat!). Jangan lupa untuk warm up pada awal sesi senaman so your body is ready for the workout. Bersenam dengan rakan mampu menaikkan semangat anda. Pergi gymnasium kalau rumah anda tiada Dumbbell. Barbell, etc. Kalau tak ada duit, lakukan senaman Calisthenics (senaman yang menggunakan bodyweight anda sahaja.). Bersenam 3-5 kali seminggu. Limit your workout time kepada 45 minit sahaja untuk prestasi optimum.


  3. Ok, apa langkah ketiga? It is the most important in your journey if you want to build a sexy body. Hahaha, sexy. Langkah tersebut ialah consistency. Meaning jangan quit separuh jalan kalau nak Berjaya. Memang proses membina badan ini sangat susah dan memakan masa yang panjang, oleh itu kalau anda give up, memang sampai mati pon tak akan berjaya. Remember to put a goal for yourself. So, mudah la untuk anda focus semasa senaman.


Additional Tips
  • Rehat adalah sama penting dengan senaman. Muscle anda membesar bukan ketika anda senaman, tetapi ketika anda berehat.
  • Jangan focus on one side only. Kalau tak badan anda akan menjadi hodoh(otot dada besar sebelah sahaja, otot bicep besar sebelah sahaja dll.) Avoid muscle imbalances.
  • Stay hydrated. Bawak la air mineral sebotol ketika workout. Kekal hydrated penting untuk prestasi 100%.

    Ok, itulah antara tips daripada Zahid yg mana aku harap dapat membantu sapa2 kat luar sana yg sedang dalam usaha untuk bina badan ataupun untuk mendapat bentuk badan yg lebih elok.. Zahid ni mmg peminat tegar bidang ni.. Kalau duduk dengan dia, macam2 ilmu tentang bina otot aku bleh dapat.. Haha.. Thanx bro.. Orait.. Itu saja yg aku nak kongsikan kali ni.. Jumpa di lain entri.
credit to: kimi jamai 

0 comments :

Post a Comment

Back To Top