Terkini
Loading...

IKlan

Manfaat Bersukan (Senaman)Adakah badan anda berasa lemah dan tidak bermaya? Jika anda fikir ini adalah disebabkan oleh duduk sepanjang hari di tempat kerja, kemungkinan anda betul. Jangan bimbang, manfaat senaman boleh membantu keadaan.

Sukan boleh dipanggil ubat ajaib yang boleh dilakukan dengan mudah tanpa kos mahal, walaupun sering dilupakan, menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Tetapi tidak pernah terlambat. Apa sahaja umur anda, bukti saintifik untuk membuktikan bahawa aktiviti fizikal boleh membuat anda mempunyai badan yang lebih sihat dan lebih bahagia. Baru-baru ini, kajian ini membuktikan bahawa walaupun hidup aktif lebih berbahaya kepada kesihatan berbanding obesiti.


Kebaikan Bersukan (senaman)

Menghalau Penyakit

Aktiviti fizikal atau senaman tidak lagi banyak kebimbangan. Walaupun senaman boleh mengurangkan risiko penyakit yang berbahaya.
 • Mencegah penyakit jantung dan strok. Bersenam setiap hari boleh membantu mencegah penyakit jantung dan strok. Oleh kerana aktiviti-aktiviti ini akan menguatkan otot jantung, mengurangkan tekanan darah, meningkatkan tahap kolesterol baik lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL) dan kolesterol jahat lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) dan meningkatkan keupayaan jantung dalam aliran darah.
 • Melengahkan batasan fizikal pada usia tua. Latihan seperti berlari atau senaman aerobik, terbukti melambatkan batasan fizikal yang dialami di kalangan orang tua.
 • Mencegah sakit belakang. kekuatan Peningkatan otot dan ketahanan, dan fleksibiliti badan yang disebabkan oleh senaman boleh membantu mencegah sakit belakang.
 • Mengawal kencing manis. Senaman boleh membantu mengurangkan lemak badan bagi mencegah dan mengawal diabetes memerlukan pengambilan insulin. Di samping itu, diabetes juga boleh dikawal melalui diet.
 • Mengimbangi Obesiti. Aktiviti fizikal yang kerap boleh menyekat lemak badan dengan membina jisim otot dan meningkatkan metabolisme membakar Jika dilengkapi dengan pemakanan yang mencukupi, senaman boleh membantu mengawal berat badan dan mencegah obesiti sebagai pencetus pelbagai penyakit.
 • Mengurangkan risiko osteoporosis. senaman secara tetap dapat membantu pembentukan tulang, dan mengelakkan gangguan pada tulang dengan usia seperti osteoporosis.
 • Menurunkan tekanan darah tinggi. Latihan dilakukan secara teratur dapat mengurangkan beban pada badan, jadi ia boleh menurunkan tekanan darah bagi mereka yang mempunyai sejarah tekanan darah tinggi.

Meningkatkan Kualiti Hidup

Manfaat senaman bukan sahaja memberi manfaat dari segi kesihatan fizikal, tetapi pada masa yang sama meningkatkan kualiti hidup. Sebahagian daripada mereka :
 • Meningkatkan mood. Apabila anda merasa tertekan atau mempunyai hari yang penuh tekanan, kemudian berjalan pantas selama 30 minit atau ke gym boleh membantu meningkatkan mood. Senaman boleh merangsang bahan kimia dalam otak yang membuat anda berasa gembira dan tenang.
 • Percaya Diri. Latihan dilakukan secara teratur juga membantu untuk membuat anda lebih yakin dengan penampilan anda.
 • Membuat anda tidur lebih baik. Adakah anda mempunyai masalah tidur pada waktu malam atau kerap bangun pada waktu malam? Senaman yang kerap boleh membantu anda tidur dengan lebih cepat dan nyenyak. Tetapi elakkan bersenam terlalu dekat dengan waktu tidur.
 • Memulihkan keinginan seksual. Adakah anda sering terlalu letih atau tidak selesa dengan bentuk badan pada masa akan bersetubuh? Mula bersenam untuk menggalakkan dan mendapatkan rupa badan yang lebih baik. Di samping itu, aktiviti fizikal juga boleh meningkatkan rangsangan untuk wanita dan menghadkan kemungkinan mati pucuk untuk lelaki.
 • Menghadapi tekanan. Kajian kesan psikologi senaman mendedahkan bahawa aktiviti tersebut boleh mengurangkan kemurungan dan ketegangan untuk menghadapi tekanan.
 • Nikmati masa yang menyenangkan. Sukan dan aktiviti fizikal adalah salah satu cara untuk menghabiskan masa lapang dengan keseronokan. Juga boleh membantu mengukuhkan hubungan dengan rakan-rakan dan keluarga semasa melakukannya bersama-sama.

Berapa Banyak Masa Sukan?

Jika anda kini tidak digunakan untuk bersenam dan aktif sepanjang hari, maka peningkatan dalam apa-apa aktiviti fizikal yang meningkatkan kadar jantung boleh mencegah penyakit. Kajian menunjukkan bahawa berjalan dengan rancak selama 1-2 jam seminggu, atau kira-kira 15-20 minit setiap hari akan mengurangkan risiko pelbagai penyakit.

Dan sebenarnya berapa lama latihan yang diperlukan oleh badan anda? Secara umum, orang dewasa berumur 19-64 tahun memerlukan dua jenis sukan, aktiviti iaitu aerobik dan senaman otot pengukuhan. Jumlah masa latihan yang diperlukan adalah lebih kurang 150 minit seminggu. Anda boleh membahagikan ia selama beberapa hari, seperti 30 minit senaman setiap sesi dalam tempoh lima hari.

Aktiviti aerobik yang boleh dilakukan, seperti berbasikal atau berjalan cepat. Ciri-ciri aktiviti ini dijalankan adalah apabila kadar jantung lebih tinggi dan anda berpeluh.

Walaupun tugas harian seperti memasak atau membeli-belah tidak boleh diklasifikasikan untuk menjalankan kerana ia tidak cukup meningkatkan kadar jantung sebagai aktiviti aerobik. Antara senaman aerobik, berselang dengan aktiviti menguatkan otot-otot kaki, pinggang, perut, dada, bahu, dan lengan.

0 comments :

Post a comment

Back To Top