Terkini
Loading...

IKlan

Perkara Yang Menyebabkan Diet Gagal


Berdiet adalah usaha yang berterusan dan perlu dilakukan secara rutin tanpa rasa jemu. Ramai orang gagal di dalam usaha diet mereka kerana tidak sabar untuk mendapatkan tubuh idaman dalam jangka masa yang singkat. 
Realitinya pasti mengambil masa yang lama untuk menyingkirkan lemak yang telah lama sebati dengan tubuh.Beberapa punca mengapa usaha diet gagal adalah seperti berikut:

Diet gagal kerana bosan dengan rutin

Rutin diet yang sama pada setiap hari membuatkan seseorang mudah bosan. Apa kata sesekali tukar jadual diet. Misalnya jika sebelum ini anda hanya makan ikan masak stim, cuba tukar masakan kepada ikan masak asam pedas. 


Diet gagal kerana badan tidak cukup nutrien

Pastikan makanan yang diambil adalah seimbang iaitu mengandungi karbohidrat, protein, lemak, vitamin dan mineral yang mencukupi untuk tubuh. Selera makan akan bertambah apabila tubuh kekurangan nutrien. 


Diet gagal kerana ingin kurus cepat

Terdapat individu yang sanggup mengambil ubat kurus bagi mempercepatkan proses kurus. Ianya mungkin memberikan hasil yang cepat, namun berbahaya kepada kesihatan. Sebaiknya dapatkan nasihat doktor sebelum mengambil ubat. 


Diet gagal kerana tidak berdisiplin

Mungkin ada yang menganggap sesekali melanggar peraturan diet adalah tidak mengapa. Seeloknya cuba disiplinkan diri anda untuk mematuhi jadual diet iaitu pemakanan dan senaman yang telah disediakan. 


Diet gagal kerana makan berlebihan

Jangan menganggap anda boleh makan berlebihan selepas melakukan senaman yang banyak. Selain daripada senaman, pemakanan seimbang juga penting untuk mendapatkan tubuh yang kurus dan sihat. 


Oleh itu, diet yang sihat seharusnya mampu untuk menstabilkan selera makan anda secara berterusan. Tiada jalan pintas untuk mendapatkan tubuh yang kurus selain daripada terus berusaha dan konsisten. 


sumber :tips--petua.blogspot.my

0 comments :

Post a comment

Back To Top