Terkini
Loading...

IKlan

6 Faktor Melambatkan Proses Memanjangkan Rambut


Banyak faktor yang merencatkan pertumbahan rambut. Sebab utama bukanlah kerana anda tidak menjaga kesihatan rambut dengan baik, terdapat beberapa faktor lain yang menyumbang kepada permasalahan ini seperti; stress, kekurangan hormon dan beberapa punca lain. 
Berikut merupakan sebab-sebab utama kenapa rambut lambat panjang yang anda perlu tahu:

1. Stress

Gangguan emosi merupakan salah faktor terbesar untuk memiliki rambut yang tidak berkualiti. Menderita akibat stress boleh menyebabkan rambut anda gugur dengan sangat cepat.

2. Penggunaan Bahan Kimia Yang Berlebihan

Menggunakan bahan kimia pada rambut juga merupakan salah satu faktor yang melambatkan pertumbuhan rambut. Melakukan bleaching, rebonding , mengerintingkan rambut  atau kerap menggayakan rambut boleh menyebabkan rambut rosak dan ‘mati’. 
Untuk pengetahuan semua, bahan kimia turut melambatkan pertumbuhan rambut.

3. Kekurangan Nutrisi

Antara faktor lain yang menyumbang kepada permasalahan ini adalah kekurangan nutrisi. Mengamalkan diet yang tidak seimbang akan menghancurkan folikel (akar) rambut sehingga menyebabkan rambut sukar untuk tumbuh.
Tubuh manusia memerlukan jumlah vitamin, protein serta elemen-elemen lain untuk berfungsi dengan baik, begitu juga dengan rambut anda.

5. Pengambilan Ubat

Pengambilan ubat-ubatan secara tak langsung akan memberikan kesan kepada kulit kepala dan juga rambut.

6. Kurang Tidur

Kurang tidur juga boleh menjadi punca rambut lambat panjang. Sebaiknya anda perlu tidur antara 7 ke 8 jam setap hari bagi menjana sel-sel rambut ketika anda tidur ini kerana ketika itu tubuh dan otak anda seTidur yang mencukupi, antara 7 ke 8 jam dalam sehari mampu menjana sel-sel rambut ketika anda tidur kerana ketika itu tubuh dan otak anda sedang berehat.

Sumber: lifestyle.sindonews.com/Sajakongsi

0 comments :

Post a comment

Back To Top