Terkini
Loading...

IKlan

Resepi Mee Kari Sedap Dan Mudah Dimasak


Hai , hari ni admin nak kongsikan 1 resepi mee kari . Resepi ni admin copy je dari page lain ... Kredit kepada tuan/puan page tersebut , yela xkan admin nak ngaku resepi ni admin yag buat kan ? Masak mee pun x pass lagi ni ^^ . Apapun  ,  harap resepi ni membantu para isteri ,kakak , ibu untuk masak di rumah nanti ...

Bahan – Bahan A : Perlu dicelur dengan air panas mendidih.

  • Mee Kuning 1 paket
  • Sayur Sawi seikat (asingkan dahulu bahagian batang dan daun)
  • Tauge 50sen
  • Fish Kek 1 paket
Tapi saya tak celur fish kek dengan air panas tau. Saya potong halus2 dan saya goreng. Lagi sedap, sebab rasa rangup2 tak berapa nak rangup sikit, hehee. Nanti kita tabur je atas mee kari tu.

Ni lah rupenye fish kek yang dah siap digoreng. Walaupun rupenye tak berapa nak cantik. Tapi rasanye..nyum..nyum.

Tips Mudah Ketika mencelur:

Masak air dalam periuk sehingga mendidih. Lepas tu masukkan mee kuning. Sewaktu nak buang air panas tersebut, tapis mee kuning dan sediakan mangkuk yang berisi sawi dan tauge di bawah penapis.
Sawi dan tauge tak perlu celur lama2, nanti lembik dan tak sedap. Celur dalam 30 saat pun dah cukup.
Lepas tu, lalukan pula dengan air sejuk. Barulah mee kuning tu tidak melekat2.

Bahan – Bahan B : Hiasan

  • Cili Merah – hiris
  • Daun Sup & Daun Bawang
  • Bawang Goreng
Saya ambil dalam 4 biji bawang merah dan hiris halus2. Pastu saya goreng dengan api yang pelan. Kalau rasa tak berapa nak rajin, boleh beli je dekat kedai runcit atau dipasar basah 🙂

Bahan – Bahan C : Kuah Kari

  • Sedikit Isi Ayam (potong kecil)
  • 8 Biji Bawang Merah
  • 6 Ulas Bawang Putih
  • 6cm Halia (anggaran)
  • 2cm Lengkuas (anggaran)
  • 8 Batang Serai
  • Rempah 3 Beradik (kulit kayu manis, bunga lawang & buah pelaga)
  • 2 Paket Kecil Rempah Kari Ayam & Daging Babas
  • Sedikit Ikan Bilis (dikisar)
  • 1 Cawan Santan Pekat
  • Secubit Gula
  • Garam Cukup Rasa

Bahan C (i) – Dihiris Halus

  • 3 Biji Bawang Merah
  • 2 Ulas Bawang Putih
  • 2cm Halia

Bahan C (ii) – Dikisar

  • 5 Biji Bawang Merah
  • 4 Ulas Bawang Putih
  • 4cm Halia
  • 2cm Lengkuas
  • 5 Batang Serai

Bahan – Bahan D : Sambal Udang Kering

  • 2 Biji Bawang Merah
  • Sedikit Udang Kering (celur dengan air panas dahulu, supaya lembut)
  • 3 Sudu Cili Boh / 15 Batang Cili Kering yang sudah dikisar
  • 1 Sudu Besar Gula
  • Garam secukup rasa

Cara – Cara Untuk Memasak Mee Kari Sedap

Cara Masak : Kuah Mee Kari Sedap

  1. Panaskan periuk dengan minyak masak. Tumis bahan C (i) sehingga separuh garing. Kemudian masukkan pula rempah ratus 3 beradik tu dan gaul seketika.
  2. Masukkan pula bahan – bahan C (ii) dan rempah kari ayam. Pelankan sedikit api dan masukkan sedikit air untuk mengelakkan daripada rempah menjadi hangit. Masak sehingga betul2 garing dan naik minyak.
  3. Masukkan 3 batang serai yang diketuk dan juga isi ayam serta air, biar sehingga isi ayam separuh masak.
  4. Selepas itu masukkan pula ikan bilis yang sudah dikisar.
  5. Biar sehingga mendidih, selepas itu masukkan pula santan dan tunggu sehingga mendidih untuk kali kedua pula. Jangan buka api terlalu kuat.
  6. Akhir sekali masukkan pula gula dan garam secukup rasa. Jika terlalu pekat, anda boleh tambah air lagi dan biar sehingga mendidih.
Tips : Kuah mee kari tidak boleh terlalu pekat, nanti muak bila dimakan. Kebiasaannya bila kuah dah sejuk, kuah tersebut akan menjadi sedikit pekat. So nanti pandai2 lah tambah air dan panaskan semula.

Cara Masak : Sambal Udang Kering


  1. Tumbuk bawang merah bersama udang kering. Selepas itu tumis sehingga garing
  2. Masukkan pula 3 sudu cili boh dan biar sehingga garing dan naik minyak
  3. Akhir sekali masukkan 1 sudu gula dan garam secukup rasa.
Sambal ni akan rasa pedas, manis dan masin sedikit. So memang gabungan yang terbaiklah bila makan dengan mee kari sedap ni.
Haaa….itu lah dia serba sedikit resepi turun temurun arwah mama saya. Nama bukan main lagi “mee kari sedap dan mudah dimasak, tapi macam tak berapa mudah je aku tengok“..mesti korang cakap dalam hati kan? heheee, jangan lah keciwa…practice makes perfect gittew.
Try dulu, resepi ni macam resepi mee kari cina tau. Sebab banyak letak serai dan makan dengan sambal udang kering.
Ohhh ye, lagi satu. Bab sukatan garam tu..sori lah yek..saya tak tahu berapa sukatan garam yang diperlukan. Sebabnye saya ambil garam guna tangan (barulah jadi air tangan isteri dan ibu, kekeke).
Kalau guna sudu masakan saya mesti tak menjadi. So kalau anda yang baru nak belajar masak. Apa kata tiru macam saya. 😛
Selamat Mencuba 🙂



Kredit : mamaqaireen.com 

0 comments :

Post a Comment

Back To Top