Terkini
Loading...

IKlan

Tiga Sebab Kenapa Anda Perlu Mandi Menggunakan Air Sejuk


Kenapa mandi air sejuk jauh lebih baik , ini sebab-sebabnya :-
1. Air Sejuk Terapi Terbaik Untuk Mengatasi Masalah Depressi 
Berdasarkan satu kajian, setiap orang yang cuba mandian ais hydroterapi mampu merawat tekanan . Apabila air sejuk disiram ke tubuh , ia akan membuatkan anda merasa lebih tenang . 
2. Air Sejuk Membakar Lemak
Terdapat dua jenis lemak dalam tubuh badan , white fat ( lemak yang hanya boleh dihapuskan dengan bersenam ) serta brown fat ( lemak yang terkumpul di dalam badan dan ia diperlukan untuk menghangatkan suhu badan keika sejuk )
Bila anda mandi menggunakan air sejuk , brown fat akan menjadi aktif untuk menghangatkan suhu badan anda dan ia akan membakar kalori dengan meningkatkan kadar metabolisme badan . Kiranya setiap kali mandi air sejuk , anda akan membakar kalori.
3. Rambut Lebih Sihat Dan Bersinar
Air sejuk juga menyihatkan serta mencantikkan rambut anda . Air sejuk mengecilkan liang pori dan menghindar dari pori tersebut dimasuki kotoran . Dalam erti kata lain, tiada lagi masalah jerawat !
Setiap kali mandi air sejuk , sebaiknya anda curahkan air di tapak kaki dahulu , kemudian ke paha , perut, dada dan kepala . Suhu sejuk boleh buat anda sesak nafas tapi jangan risau kerana ia adalah proses untuk menghangatkan tubuh badan dan seterusnya meningkatkan pengaliran oksigen .
Sumber: Cosmopolitan/Sajakongsi

0 comments :

Post a comment

Back To Top