Terkini
Loading...

IKlan

Resepi Membuat Popcorn Homemade


Tengok movie sambil pekena popcorn pun layan juga . Tapi masalahnya , kalau tengok kat panggung wayang bolehlah nak bedal popcorn , ni layan movie kat rumah je kot . Mana pula nak cari pocorn . Takkan nak bungkus popcorn semata-mata nak layan movie kat rumah, kan ?
Gigihlah kami cari resepi popcorn ni , finally jumpa satu resepi kat Facebook . Baek juga resepi ni ! Siap dengan gambar gitu , senang sikitlah nak buat. Selamat mencuba !
Resepi Popcorn Homemade
Bahan-bahan:
– Jagung kering
– Buttercup
Cara membuat:
1. Cairkan butter dalam 4 sudu
13102620_886361064824770_7785557782211481435_n
2. Dah cair masukkan jagung kering tu..dah agak2 dia dah bergaul sebati dgn butter tu baru di tutup kualinya.
13094288_886361114824765_6600711707093038511_n3. Tutup rapat2 tau klu x dia melenting keluar. 
13124656_886361128158097_8120627811426565002_n
4. Bila dah 5 minit tutup tu akan dgr lah tembakan2 dri dalam menandakan popcorn dh mula kembang. Masa ni kena tekan tutup periuk tu. Tahan dgn tangan.
13100902_886361134824763_7673453068004739587_n5.  Bila dah mengembang tgok tu nak tutup pun x rapat lagi. Dalam 6 7 minit agak2 dah xdgr bunyi tembakan dan letupan, dah boleh lah tutup api.
6. Masukkan dlm bekas pastu letak tepi dulu.
13087579_886361161491427_1825393891809416579_n
Cara membuat karamel:
1. Cairkan dlm 6 hingga 8 sudu gula. 
13092023_886361184824758_2376956774282422554_n2.  Cairkan gula perlahan lahan.
13124588_886361204824756_1448247951491245440_n
3. Dah cair, perlahankan api. Jangan sekali kali celet gula tu tau sebab kadar kepanasan gula yg sedang dimasak ni jauh lebih tinggi dr air yg tgh menggelegak.
13119122_886361261491417_2575124960799238602_n
4.  Dah cair masukkan 2 sudu butter. Jgn tggu gula coklat sgt tau..nanti pahit
13087524_886361248158085_7351698204525668543_n
5. Dah siap gula karamel kita. Bolehlah dimasukkan semula popcorn yg kita asingkan tadi tu. Gaul pelan2 smpai sebati popcorn dgn karamel.
13119122_886361261491417_2575124960799238602_n
* Masa tgah gaul2 ni memang popcorn akan rasa lembik dan lemau. Xpe nnt bila dah siap, kita sejukkan, dia akan jadi ranggup kruupp krapp kruup krapp..
13119005_886361078158102_5569784966199595836_n
Sumber: FB Rahsia Hawa & Nurul Harliza Said / Sajakongsi

0 comments :

Post a Comment

Back To Top