Terkini
Loading...

IKlan

Cara Menghapuskan Jerawat Mengikut Cara Rasulullah SAWManfaat Minyak Wangi Zarirah Untuk Mengubati Jerawat
Apabila anda sudah jemu dengan berbagai produk penghilang jerawat moden yang tidak kunjung hilang juga permasalahan jerawat anda. Cubalah mengikuti apa yang di sarankan Rasulullah SAW.
 Isteri nabi bercerita, suatu hari Rasulullah SAW menemui mereka. Rasulullah kemudian melihat diantara jari mereka tumbuh butir seperti jerawat. Rasulullah lantas bertanya, “Engkau mempunyai minyak wangi dzarirah?” Mereka menjawab ya, lalu Rasulullah berkata “Letakkan di jerawatmu seraya membaca doa, ‘Ya Allah yang mengecilkan yang besar dan membesarkan yang kecil, kecilkanlah jerawatku ini’.”
Hadis yang di akui oleh Adz-Dzahabi atas dikeluarkan oleh Al-Hakim. Adz Dzahabi mengatakan kesahihannya, meski Imam Bukhari dan Imam Muslim tidak mengeluarkannya. Sedangkan dalam kitab Sahih Bukhari dan Sahih Muslim diriwayatkan, Siti Aisyah menceritakan dirinya yang memegang minyak wangi zahrirah meletakkan minyak itu seperti suruhan Rasulullah. Peristiwa itu terjadi pada hajjatul wada’ (haji perpisahan) untuk melakukan tahallul (mencukur rambut) dan ihram.

Berdasarkan dari paparan sejarah diatas, maka cara Rasulullah menghilangkan jerawat adalah dengan menggunakan Minyak Wangi Zarirah. Minyak Wangi Zarirah terbuat dari sari batang tumbuhan Dzarirah (pohon arum) yang bersifat panas dan kering.
Oleh kerana itu, cara ini dapat digunakan untuk menghilangkan jerawat dari berbagai jenis, mulai dari jerawat kecil, komedo, hingga menghilangkan jerawat batu secara islamik. Tidak hanya mampu menghilangkan jerawat, minyak wangi Dzarirah juga ampuh untuk mengatasi keradangan, kekurangan air di dalam tubuh bahkan dapat pula menguatkan jantung.
Cara Menghilangkan Jerawat dengan Minyak Dzarirah
  • Bersihkan wajah dengan pembersih wajah yang memiliki pH rendah
  • Sediakan minyak Zarirah secukupnya
  • Sapukan minyak Zarirah yang telah disediakan menggunakan cutton bud pada wajah seraya membaca doa menghilangkan jerawat
  • Pastikan posisi tidur anda selesa dan berusaha untuk tidak banyak bergerak ketika tidur
  • Setelah bangun dari tidur, bersihkan wajah dengan air bersih, dan lihatlah perubahannya.
Doa Menyembuhkan Jerawat dan Bisul Seperti Sunah Rasulullah

Kita bukan saja perlu menyapu Minyak Zarirah pada wajah yang berjerawat, tetapi kita juga harus membaca doa kepada Allah SWT agar jerawat pada wajah akan hilang. Berikut ini merupakan doa untuk menyebuhkan jerawat dan bisul.
Meskipun cara ini memberi kesan yang lebih lambat dari rawatan moden atau ubat-ubatan moden, ubat jerawat tradisional mengikut cara Rasulullah SAW ini telah terbukti ampuh dan telah popular pada zaman itu. Semoga bermanfaat.

*MINYAK ZARIRAH kini boleh didapati di platform Shopee Malaysia & Lazada Malaysia. Taip sahaja kata kunci ' Zarirah Acne oil' atau 'Minyak Jerawat Zarirah' Inshallah anda akan ketemu seller-seller yang menjual produk ini. 


Next
This is the most recent post.
Older Post

0 comments :

Post a comment

Back To Top